PARAGON Rue Berry 0,485ltr
PROFIL: MARAKUJA | JAŚMIN | SIANO Ruta, a właściwie Ruta chalepensis, uprawiana jest w Afryce tropikalnej, dokładniej w Etiopii, gdzie wykorzystywana jest jako zioło lub roślina lecznicza. Liście mają silnie aromatyczny i słodki zapach, podczas gdy jagody ruty charakteryzuje mocniejszy i ostrzejszy smak. Kuti, napar z liści kawy, jest tradycyjnie aromatyzowany świeżymi liśćmi Ruta chalepensis, a niektóre lokalne sery są wytwarzane przy użyciu tych liści, aby dodać mleku smaku i aromatu. Jagody ruty są wykorzystywane w słynnej etiopskiej mieszance przypraw o nazwie berbere.
POCHODZENIE: Etiopia
PARAGON Timur Berry 0,485ltr
PROFIL: GREJPFRUT | ZIOŁA | DRZEWO Ten nepalski pieprz, tzw. timur, pozyskiwany jest z niewielkich drzew z gatunku Zanthoxylum armatum, dziko rosnących w paśmie górskim Mahabharat. Ze względu na świeże i cytrusowe nuty, niektórzy nazywają go pieprzem grejpfrutowym. Ta mała jagoda to nieodłączny składnik wszystkich potraw z nizin Teraï w południowym Nepalu.
POCHODZENIE: Nepal
PARAGON White Penja Pepper 0,485ltr
PROFIL: SKRZYP | MENTOL | KAMFORA Biały pieprz zbierany jest w miejscowości Penja w kameruńskiej prowincji Moungo, gdy owoce dojrzeją, a następnie suszy się je na słońcu. Wszystkie etapy produkcji (zbiór, roszenie, mycie, suszenie, sortowanie) są w całości wykonywane ręcznie. Pieprz z Penja zyskał światową renomę gastronomiczną, a w 2014 r. stał się pierwszym produktem z Afryki, któremu przyznano Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG). Wulkaniczne gleby w Penja nadają białemu pieprzowi świeży aromat mentolu i kamfory.
POCHODZENIE: Kamerun